The origins of the atrium wall in the BP office

by Edwin Larkens on February 8, 2011

The imaginary and the real; designing and building the BP Office – [part 2]

GROUP A | BP office | atrium wall 1

Just another plank on the wall

A big grass dune borders the BP office building. The atrium, the heart of the project, cuts into this dune. It is situated in between the land mass of the dune and the office floors. The wall on the hill side of the atrium is a concrete wall covered with wooden planks set in front of a soft panel which absorbs the noise in the atrium. It expresses the body of earth next to this open space. The horizontally placed wooden planks differentiate in size and colour and create a dynamic pattern. The curves in the wall subtly divide the long space of the atrium.

GROUP A | BP office | atrium wall | references

From the beginning of the project we were imagining a structure that would have the aesthetic qualities of rock and sand formations. These references were used in an abstract way for both the shape of the wall and its pattern to enhance the presence of the mass of the dune in the interior spaces. The expression of layers of earth gives the heart of the building a strong link to the business of BP.

GROUP A | BP Office | atrium wall 2

GROUP A | BP Office | atrium wall 3

Photos Edwin Larkens, 04-01-2011

Building completion: May 2011

Links to other posts in this series about the BP office:

Post 1 – Introduction: the exterior and the interior

Post 3 – Geometric puzzles

Post 4 – Bridging the atrium

Post 5 – Making a hill

Post 6 – The office habitat

Post 7 – Reflections and refractions

LinkedIn Facebook Twitter Stumble Upon Delicious Digg More

{ 6 comments… read them below or add one }

gador February 9, 2011 at 2:51 am

wow!!!!
let’s see if i can arrange a trip to rotterdam!!… I really would like to visit the site!
great job! take care!

Reply

sara February 9, 2011 at 10:50 am

The wall looks awesome! So masive and inspiring! Congratulations!

Reply

Stefan de kool February 23, 2011 at 4:26 pm

Ziet er goed uit! Mooie gelijkenis met die rostformaties..

Reply

Ale Bua March 3, 2011 at 5:23 pm

well, to tell the truth I would have expected a sand wall eheh…not like that s impossible! http://www.ted.com/talks/lang/eng/magnus_larsson_turning_dunes_into_architecture.html

Reply

search September 25, 2014 at 4:41 am

Greetings! I know this is kinda off topic
however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
My website addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other.
If you happen to be interested feel free to send me
an email. I look forward to hearing from you!
Terrific blog by the way!

Reply

Harrison Weston May 25, 2017 at 3:56 pm

I just like the valuable information you provide to your articles. I will bookmark your blog and take a look at again right here frequently. Thanks for such post and please keep it up.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: