Central Plaza wins Award Sustainable Architecture 2012

by Birgitta Rottmann on September 26, 2012

On 17 September during the Green Buildings Congress, the annual Award Sustainable Architecture [Award Duurzame Architectuur]  has been awarded to GROUP A‘s Central Plaza project. The project was announced winner in the category Sustainable Use, together with Sustainable Design and Sustainable Improvement one of the three categories launched.

Central Plaza Retail, after renovation; photo: Beersnielsen

Jury statement: “Central Plaza was selected for the category Sustainable Use, as much attention has been paid to the various stakeholders within the complex management structure. In addition tenants have been invited to play a major role in the process in which both quality and sustainable development has been deployed. The sheer scale of the project will provide the relevant experience and motivation for a successful future roll-out of sustainable buildings in the Netherlands. Hence Central Plaza is considered Best Practice.”

Design renovation Retail Central Plaza Rotterdam; rendering: DPI

Commissioned by Unibail-Rodamco, the mixed-use scheme located on Weena Boulevard in Rotterdam comprises 20,000 sqm of offices, retail, residential and parking. The almost 4,000 sqm of retail is situated at ground floor level around a wide atrium. Completion is scheduled for later this year. Main objective of the extensive refurbishment and fit-out has been to substantially improve both functionality and Look-and-Feel, and aiming for a future-proof Central Plaza.

Central Plaza, Weena Boulevard Rotterdam; rendering: DPI

Robust canopies with integrated light fixtures will be installed along the Weena Boulevard, emphasising entrances to the retail and offices above. Shopping areas feature new floors and shopfronts, while a new signage and lighting strategy has been introduced to optimise orientation, atmosphere and coherency. The office interior refurbishment includes a full make over and fit-out of the two entrance lobbies, comprising new natural stone floors, bamboo finished walls, and a 3,5 meter full height glass revolving door.

Renovation of Central Plaza Retail, before and after; photos: beersnielsen

Beersnielsen Lichtontwerpers and Roukens+Van Gils have assisted and advised the projectteam during both the design as well as construction stage.

LinkedIn Facebook Twitter Stumble Upon Delicious Digg More

Leave a Comment

Previous post:

Next post: