Afstudeerders bij GROUP A stellen zich voor

by Rosanne van Tilburg on March 9, 2016

annalog-en-clenda Annalot Brockhoff (l) en Clenda Boonman (r)

 

Wij zijn Annalot Brockhoff en Clenda Boonman, twee enthousiaste bouwkunde studenten die bij GROUP A de kans krijgen om af te studeren. We zijn beide 22 jaar en hebben ten minste twee gemeenschappelijke interesses: architectuur en eten, in het bijzonder een combinatie van deze twee. We zitten nu in het laatste jaar van onze hbo opleiding en hebben beide de ambitie om door te studeren. Namelijk de master architectuur aan de academie van bouwkunst in Rotterdam.

Op maandag 8 februari was het dan zover. Na jaren zwoegen, zweten en vooral hard werken mochten we eindelijk beginnen aan het laatste hoofdstuk van onze studenten carrière op het hbo. Na een lang voortraject met het zoeken naar een leuk en interessant vraagstuk, een begeleidend bedrijf, de nodige administratie en verslagen konden we beginnen aan onze afstudeeropdracht. Bij het afstuderen worden we begeleid door Adam Visser vanuit GROUP A en Hannah Frederiks van de Hogeschool Rotterdam.

Afstudeeropgave
Rotterdam zet zich in op het verdichten van de stad. Doordat er weinig woningen in het centrum van Rotterdam te vinden zijn heeft het centrum niet de kwaliteiten die het zou willen hebben. Door de stad te verdichten en de kwaliteiten van het centrum te verbeteren kan Rotterdam blijven concurreren met andere Europese steden.

galeries-modernes-nu-rotterdam-laurenskwartierGaleries Modernes
Met name het Laurenskwartier is op dit moment volop in ontwikkeling. Een Laurenskwartier wat midden in een veranderende omgeving staat is Galeries Modernes, Hoogstraat 177. Galeries Modernes is een ontwerp van v.d. Broek & Bakema en is gerealiseerd in 1957. Galeries Modernes was een van de eerste warenhuizen in het plat gebombardeerde Rotterdam.Op dit moment bevinden zich in Galeries Modernes: club Empires, de Vero Moda, Kruidvat, Lara Mode en de Fit for Free. Het is onze opgave om op of aan Galeries Modernes woningen te ontwerpen. Deze woningen zijn bestemd zijn voor de middenklasse en zullen een bijdrage leveren aan het verdichten van de binnenstad volgens de wensen van de Gemeente Rotterdam.

 

galeries modernes-rotterdam-locatie Laurenskwartier met Galeries Modernes (rood)

 

galeries-modernes-rotterdam-laurenskwartier Galeries Modernes in 1957 en in 2016

 

Oriëntatiefase
De eerste fase van het onderzoek is net afgerond en bestaat vooral uit lezen, interviews afnemen, informatie vergelijken, tekeningen bestuderen, bestaande onderzoeken uitpluizen, referentie projecten zoeken en gegevens opvragen. We proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen over Galeries Modernes, referentie projecten, de ambities van de gemeente Rotterdam en wat het verdichten van de stad precies inhoud. Zo hebben we al meerdere interviews gehouden met betrokken partijen. Zoals Meindert  Booij van BroekBakema, werkt bij het bureau dat het gebouw oorspronkelijk ontworpen heeft. Maar ook Aat van Tilburg van Ibelings van Tilburg architecten, architect van de Karel Doorman, de woning optopping boven Termeulen.

LinkedIn Facebook Twitter Stumble Upon Delicious Digg More

Leave a Comment

Previous post:

Next post: