Meet in Green

by Rosanne van Tilburg on June 22, 2016

groupa_offices-keilepand-vergaderbox-rotterdam-9Sinds wij, begin dit jaar, verhuist zijn naar het Keilepand in M4H Rotterdam, is er al veel geklust, getimmerd en geverfd aan de inrichting van ons kantoor. Zo zijn onder andere de 35 meter lange ‘Wall of Knowledge’ en de keuken annex bar in de ontvangstruimte door ons vervaardigd. Maar wat nog ontbrak is een grote vergader- en presentatieruimte. Dit was een mooie stage-opdracht voor Ilse Bouwman. Zij liep de afgelopen 10 weken stage bij GROUP A, vanuit het HMC Rotterdam (Hout- en Meubileringscollege).

Hieronder een verslag van haar stage-ervaring bij ons.

Mijn stage bij GROUP A
Een goede vergaderruimte ontbrak, want het is nu niet goed mogelijk een lezing of presentatie te geven in de ontvangstruimte vanwege het licht en de slechte akoestiek. Hier moest snel iets aan gebeuren. Dit was dan ook een goede opdracht voor mijn stage bij GROUP A.

groupa_offices-keilepand-vergaderbox-rotterdam-2Maatbepaling
De vergaderruimte moet plaats bieden aan een grote vergadertafel met 12 vergaderstoelen. Tevens wilde Folkert (van Hagen, partner GROUP A) in de ontvangstruimte een auditorium creëren door een tribune aan de vergaderruimte te maken. De basisvorm is verder zo simpel mogelijk gehouden; een doos met een trap als tribune. Om te kijken wat de massa van de vergaderruimte zou doen met de ruimte heb ik een maquette gemaakt. Eerst heb ik een maquette van foam gemaakt. Toen ik zag dat de maten goed waren heb ik nog een model van karton gemaakt om te bepalen waar de raamopeningen moesten komen. De maquette was ook handig om te zien of de ramen op de goede plek zaten en waar deze zicht op geven. Boven de bar in de ontvangstruimte zit een groot daklicht, van dit daglicht wilden we graag gebruik maken in de vergaderruimte. Zodoende hebben we dakramen in het ontwerp geplaatst.

groupa_offices-keilepand-vergaderbox-rotterdam-1Het ontwerp
In het ontwerp wilden we dat de ‘groene’ buitenkant van de vergaderruimte, ook binnenin zichtbaar zou zijn. Dit hebben we letterlijk gedaan door groen glas in de vergaderruimte te plaatsen. Om niet alleen groen licht binnen te krijgen hebben we in het grote dakraam helder glas geplaatst. Ook komt er verlichting om een neutraler licht te krijgen en is de ruimte neutraal wit gehouden.

groupa_offices-keilepand-vergaderbox-rotterdam-5Groene materialen
Om de akoestiek in de ruimte te verbeteren is er gekozen om de vergaderruimte te bekleden met verschillende materialen zoals: tapijt, Heraklith en Bulletin Board. Door te spelen met de vormen en materialen heeft de ruimte een interessante uitstraling gekregen. Ik moest eerst nog wel even wennen aan de kleur groen en het bonte materiaal gebruik wat Folkert voorstelde, maar in de loop van het ontwerpproces heb ik mezelf er wel in kunnen vinden. Het was een hele zoektocht naar de juiste verhoudingen en composities van de vlakverdeling, en de plaatsing van ramen.

groupa_offices-keilepand-vergaderbox-rotterdam-3Vergaderstad
Achteraf hoorde ik van collega’s dat ze dachten dat ik minstens een vergaderstad aan het ontwerpen was vanwege de vele ontwerpen die ze voorbij zagen komen. Het hele sketch-Up bestand waar ik alle schetsen in had staan begon wat weg te krijgen van een grote parkeerplaats of een veld vol groene grazende koeien. Hier kwam ik op het idee om de vergaderruimte de naam “green cow” te geven. Maar omdat ik de enige was die het zo zag, heeft deze naam het eindontwerp niet gehaald. Over de naam wordt nog nagedacht.

Doordat ik er lang en veel aan heb ontworpen zag ik op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Gelukkig had Lolke (Ket, architect GROUP A) vaak tijd om even mee te kijken om me weer de goede kant op te sturen. Ik heb steeds mijn ontwerpen besproken met Folkert en Lolke  en geleerd van hun feedback, zo kwam stukje bij beetje het eindontwerp in zicht.

Bouwtekening
Na 4 weken ontwerpen hebben we het definitieve ontwerp gekozen. Toen we het over het uiterlijk eens waren, kon het ontwerp uitgetekend worden. Ik had nog geen ervaring met Autocad of überhaupt met een bouwtekening maken maar ik was wel de enige die er tijd voor had. Gelukkig bood Raymond (Leentvaar, binnenhuisarchitect GROUP A) aan om me op weg te helpen met Autocad. Het programma had ik al snel door, alleen de bouwkundige kennis ontbrak me nog. Dus na 2,5 week tekenen en navragen hoe we het in elkaar gingen zetten was ook de bouwtekening af.

groupa_offices-keilepand-vergaderbox-rotterdam-7

Bouwen
Een week later ben ik samen met Rolf (van Gils, projectleider GROUP A) begonnen aan de bouw van de vergaderruimte. Na een dag werk was de eerste wand af. Toen we de wand aan het eind van de dag overeind gingen zetten beseften we ons pas wat een enorm bouwwerk we eigenlijk aan het maken waren. Iedereen die de ontvangstruimte binnen liep schrok er een beetje van. De reacties: “Oh wow hij is wel heel erg groot hé?” en “Jullie kunnen er nog een stukje afzagen, toch?” kwamen vaak voorbij. Mijn reactie daarop was eigenlijk alleen maar: “Laat het maar even 10 minuten op je inwerken, het komt wel goed.” Want zolang duurde het bij mij voordat ik wist dat het heel erg gaaf ging worden. De volgende dag was iedereen enthousiast en werd er gebrainstormd over koffieluikjes, FEBO-wanden en geheime achteringangen.

groupa_offices-keilepand-vergaderbox-rotterdam-6

groupa_offices-keilepand-vergaderbox-rotterdam-8Van begin tot eind
Ik heb ontzettend veel geleerd van dit hele project, vooral omdat ik nog niks wist over de realisatie van een ontwerp. Ik heb de kans gekregen om een project van begin tot eind mee te maken. Gezien wat de complicaties zijn en, niet onbelangrijk, geleerd waar ik de volgende keer op moet letten.

LinkedIn Facebook Twitter Stumble Upon Delicious Digg More

Leave a Comment

Previous post:

Next post: