Binnenkort: start tweede fase herinrichting gebouw De Schelde

by Rosanne van Tilburg on December 1, 2015

GROUP A-De Schelde_atriumHet Vlissingse monumentale gebouw ‘De Schelde’, huisvesting van Damen Shipyard Naval Shipbuilding, ondergaat gefaseerd een metamorfose. Ook het erachter gelegen kantoorgebouw uit de jaren ’80 vormt onderdeel van onze opdracht. In februari 2016 start de uitvoering ‘tweede fase’ van de renovatie, volgend jaar Kerst is de herinrichting helemaal klaar. Brigitte van der Tuin, interieurarchitect bij GROUP A, neemt ons mee door deze verbouwing.

Als interieurarchitect is Brigitte, samen met partner-architect Maarten van Bremen, verantwoordelijk voor het ontwerp en het voorstel voor de wand-, vloer- en plafondafwerking. ‘Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het ontwerpen en uitwerken van het speciaalwerk, los meubilair en het verlichtingsplan,’ licht Brigitte toe.

GROUP A-De Schelde_stalen trap

Expressieve stalen trap
In fase 1 omvatte de renovatie en herinrichting het historische atrium, het vergadercentrum, bedrijfsrestaurant, diverse werkplekken op de begane grond en het tussenliggende verbindingsdeel met het jaren ’80 kantoorgebouw. Brigitte: ‘GROUP A heeft dit verbindingsdeel vervangen door een nieuw trappenhuis met verhoogd dak, waardoor alle verdiepingen van beide gebouwen beter met elkaar verbonden zijn. Een leuk detail: de expressieve stalen trap refereert naar de stalen rompen van de marineschepen die Damen ontwikkelt en bouwt.’

GROUPA -De Schelde_connectieIn fase 2 vervangen we in het monumentale gebouw een oude bestaande trap van de 1e naar de 2e verdieping. ‘Door deze verticale verbinding dezelfde expressiviteit te geven als in de connectie ontstaat er een herkenbaar element dat de gebouwdelen verbindt met elkaar,’ licht Brigitte toe.

GROUP A-De Schelde_connectie-schema

Huiskamers
De connectie is het verbindend element van het monument en het jaren ’80 gebouw. Om meer eenheid te creëren tussen de gebouwen zijn daar ‘huiskamers’ ontworpen. Brigitte vertelt: ‘Dit zijn herkenbare  ruimtes waar collega’s elkaar ontmoeten. Door deze ruimten laagdrempelig te houden, ontstaat er meer interactie tussen de afdelingen en gebouwdelen. Dat stimuleert de samenwerking enorm!’

GROUP A-De Schelde_huiskamer concept

GROUP A_de Schelde-fase 2Nieuwe lamelgevel
In de tweede fase worden verschillende kantoorverdiepingen van gebouw ‘De Schelde’ en het jaren ’80 kantoorgebouw gerenoveerd en heringericht. Ook wordt de gevel van dit kantoorgebouw voorzien van nieuwe lamellen, worden installaties op het dak afgeschermd en wordt het terrein opnieuw ontworpen en heringericht.

Grijs, gesloten en gedateerd; de verbouwing uit de jaren ’80 drukten een zware stempel op de uitstraling en sfeer van beide gebouwen. ‘In ons ontwerp hebben we de onaangetaste monumentale elementen als uitgangspunt genomen. Bepaalde kenmerkende elementen hebben we integraal teruggebracht, zoals de donkere houten puien, de glazen overkapping van het atrium en de spiltrap,’ vertelt Brigitte. ‘De kenmerkende belijning van de atriumvloer, borstweringen, verlichtingsarmaturen en akoestische maatregelen hebben we toegepast als herinterpretatie van de originele elementen. Een monumentale sfeer gecombineerd met moderne, nieuwe elementen dus.’

GROUP A-De Schelde_monumentale sfeer

Uitdagingen
Renovatie van gebouwen die  gedeeltelijk monumentaal én gedeeltelijk niet-monumentaal zijn betekent verschillende uitdagingen voor het GROUP A-team. Zo moeten óók deze gebouwen energiezuinig zijn en voldoen aan de hedendaagse normen en eisen, terwijl een monument niet van uiterlijk mag veranderen. Dat vraagt om slimme oplossingen. ‘Daarom maken we bij gebouw ‘De Schelde’ deels gebruik van ‘achterzetramen’. Deze ramen beperken warmteverlies en geluidhinder en in combinatie met de nieuw aan te brengen radiatoren wordt een aangenaam klimaat gecreëerd,’ vertelt Brigitte enthousiast.

De grootste uitdaging vormt echter het jaren ’80 gebouw. Dit gebouw heeft een slechte gevelisolatie. ‘Er worden extra voorzieningen opgenomen in de borstwering en de gevel. Maar omdat er een grote warmtelast van binnenuit – veel computers en beeldschermen – is, wordt dit klimatologisch en esthetisch een grote uitdaging. Maar ik hou wel van een uitdaging!,’ lacht Brigitte.

LinkedIn Facebook Twitter Stumble Upon Delicious Digg More

Leave a Comment

Previous post:

Next post: