Stationsgebied Harderwijk: een verwijzing naar de Veluwe

by Rosanne van Tilburg on January 25, 2016

GROUP A is verantwoordelijk voor het ontwerp voor stationsgebied Harderwijk, een project dat volop in uitvoering is en eind dit jaar wordt opgeleverd. Het stationsgebouw en –gebied worden flink aangepast als gevolg van de toekomstige inpassing van het Randstadspoor. Eind 2015 vertelde Jos Overmars van GROUP A al een en ander over het project in een eerder interview. We vroegen hem nu naar de laatste ontwikkelingen.

GROUP-A_stationsgebied-HarderwijkStationsluifel
Kenmerkend aan het ontwerp voor het stationsgebied Harderwijk is het ‘ontbreken’ van een stationshal. Het transfergebied bevindt zich uitsluitend in een nieuwe tunnel op -1-niveau. Op dit moment worden de ‘tunnelmoten’ aangesloten op die nieuwe tunnel en stort de aannemer het ruwe beton. De nieuwe tunnel zal een interwijkse verbinding worden voor auto’s, fietsers en voetgangers. Het stationsgebouw vormt de verbinding tussen het stationsplein en de tunnel. Jos: ‘Omdat er geen stationshal aanwezig is, hebben wij een grote luifel ontworpen die over het stationsplein uitsteekt. In samenwerking met de gemeente Harderwijk heeft GROUP A tevens een bank ontworpen voor onder deze luifel die door zijn specifieke vorm naast een zitfunctie, ook een schuilfunctie heeft.’

Verwijzing naar de Veluwe
De zuidelijke zijde van  station Harderwijk grenst aan een park. De noordelijke zijde vormt de verbinding met de stad. Dit kenmerkende verschil zie je terug in het ontwerp: voor de noordzijde wordt harder, meer ‘stedelijk’, materiaal gebruikt, terwijl voor de zuidelijke zijde zachtere materialen de boventoon voeren. Jos: ‘Harderwijk is onderdeel van de Veluwe, het op één na grootste natuurgebied van Nederland. Met het gebruik van het zandkleurig Portugees graniet verwijzen we hiernaar in ons ontwerp.’ Jos vertelt dat Adam Visser, partner-architect van GROUP A, een bezoek heeft gebracht aan de groeve – Pardais Granites – in Portugal om het graniet ‘live’ te bekijken: ‘Dit materiaal riep meteen de natuurlijke sfeer op die wij voor ogen hadden.’

GROUPA_stationsgebied-Harderwijk-1

GROUPA_stationsgebied-Harderwijk-2Vloerbedekking
Het natuursteen wordt gebruikt in de tunnel, op het stationsplein, de kiss and ride-zone aan de westzijde, en het busstation aan de oostzijde. Jos: ‘In feite is daarmee alle “vloerbedekking” [de bestrating] van natuursteen.’ Ook een deel van de wanden van de liften en de overkluizing zullen met hetzelfde Portugees graniet bekleed worden. De overkluizing vormt de verbinding tussen de fietsersbrug, de kiss and ride en de fietsenstalling en is verbonden met de trappen die naar de tunnel leiden.

GROUPA_stationsgebied-Harderwijk-3Eind 2016
Vanuit het referentieontwerp wordt in deze fase het engineeringswerk uitgevoerd. Dit leidt tot verschillende zaken waarop geanticipeerd moet worden. Op dit moment ligt de focus voor GROUP A op de uitwerking van de fietsenstalling en de fietsersbrug. Via de fietsersbrug ga je straks door het transfergebied via de noordzijde weer omhoog naar het stationsplein. Volgens de laatste planning maken eind 2016 circa zesduizend mensen per dag van het station gebruik en is er plek voor maar liefst 1.500 fietsen. Jos: ‘Daarmee is het een project met een stevige deadline. Een intensieve en uitdagende klus!’

LinkedIn Facebook Twitter Stumble Upon Delicious Digg More

Leave a Comment

Previous post:

Next post: